Vegan vein
Vegan veinid ei pea olema orgaanilised või biodünaamilised. Vegan veinide tootmine lähtub põhimõttest, et veinide valmistamisel pole kasutatud loomseid aineid. Tavalised loomsed koostisosad, mida veini tegemisel kasutatakse on kalaliim ehk kala põiest saadud želatiin, želatiin, mis on saadud keedetud sõraliste kontidest ja kõõlustest, kitiin putukate ja koorikloomade kestast, munavalge (munavalk albumiin) ja kaseiin (piimavalk). Neid koostisosi kasutatakse veini selitamisel, et eemaldada veinist liigsed proteiinid, hõljum ja surnud pärmirakud ning muuta vein selgemaks ja kirkamaks. Tänapäeval on veinide valmistamise tehnoloogia edasi arenenud ja loomseid selitamise preparaate enam palju ei kasutata. Peamised ained, mida selitamisel kasutatakse on mineraalsavid bentoniit ja kaoliniit, lisaks veel aktiivsüsi, lubjakivi ja silikageel ehk ränidioksiid, mis saadakse naatriumsilikaadi töötlemisel vesinikkloriidhappega. Levinuim selitusaine veinitööstuses on tänapäeval bentoniit ja seda juba hinna tõttu. Bentoniidi hankimine on odavam, kui suurtes kogustes želatiini keetmine või ränidioksiidi sünteesimine. Loomsed selitusaineid kasutavad veel enamasti väiksemad artisan-stiilis veinimajad, kes teevad seda teadlikult, rõhudes veinivalmistamise autentsusele ja traditsioonidele.