Orgaaniline vein

Vein saab alguse põllult. Veinid valmistatakse viinamarjadest ja orgaanilise veini valmistamisel on oluline, et marjad kasvatatakse keemiavabalt. Orgaanilise, ökoloogilise ja biodünaamilise kasvatusmeetodi puhul ei kasutata keemilisi vahendeid umbrohu, putukate, seenhaiguste ja kahjurite tõrjeks. Samuti ei kasutata keemilisi-tööstuslikke väetiseid, vaid eelistatakse looduslike vahendeid. Orgaanilise kasvatusmeetodi peamine eesmärk on soodustada ja arendada veiniaia looduslikku mitmekesisust. Orgaaniliselt hooldatud veiniaias valitseb ökoloogiline tasakaal ja see on mahepõllunduse alus. Viinamarjade kasvatamisel ja veini valmistamisel on kasutatud mittetoksilisi ja loodussõbralike kemikaale. Veini villimisel ei ole kasutatud mürgiseid aineid. Viinamarjakasvatajad võivad kasutada vähesel määral kindlaid vase- ja väävliühendeid marjakasvatamise ja veini valmistamisel. Laialt levinud vääveldioksiidi (SO2) ehk sulfitite kasutamine (E220, E221, E222-8) on piiratud. Sulfitid pärsivad ja pidurdavad erinevate bakterite ja seenorganismide kasvu ehk ei lase veinil uuesti pudelis käärima minna ning toimivad ka säilitusainetena. Ülemaailmse nõudena tuleb veinietiketil see märkida ära juhul, kui veinis on SO2 sisaldus üle 10 mg/l. Näiteks kui tavaliste punaste ja valgete veinide puhul on SO2 vastavalt 150 ja 200 mg/l kohta, siis orgaanilistel veinidel on kogus piiratud ja näidud vastavalt 100 ja 150 mg/l. Maailma erinevate piirkondade öko-, mahe,- ja orgaanilised veinid sisaldavad tegelikult umbes 40-60 ühikut sulfiteid ja tavaveinid pigem 100-150 ühikut liitri kohta, seega on tants sulfitite ümber suuresti pseudoprobleem. Enne pudeldamist veinile lisatavate sulfitite kogus sõltub veini happesusest, alkoholi kangusest ja suhkrusisaldusest. Punased veinid on tänu neis sisalduvatele parkainetele iseenesest madalama sulfitite sisaldusega. Valgetesse läheb rohkem sulfiteid ja kõige enam leidub neid magusates veinides. Sulfitite sisalduse poolest kvalifitseerub enamik poeriiulitel leiduvaid Euroopas valmistatud kuivi veine orgaanilisteks.
Euroopa Liidus on orgaaniline põllumajandus reglementeeritud ja sertifitseeritud Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusega. Tootjale annab oma veinietiketil õiguse kasutada logo orgaaniliste põllumajandustavade ja reeglite järgimine viinamarjade kasvatamisel, mitte sulfitite sisaldus veinis.