Champagne Lanson Le Vintage Brut

Päritolu

Prantsusmaa, Champagne AOP

Tootja

Champagne Lanson

Ühe vanima Champagne piirkonna veinimaja rajas 1760. aastal Reimisi kohtunik François Delamotte. Tema poeg, Nicholas-Louis, kes oli ka Malta ordu rüütel, võttis partneriks Jean-Baptiste Lanson´i ja hakkas 1798. a. kasutama kasutama Malta risti Champagne Lansoni logona. 1837. a. muudeti nimi „Lanson et Cie“. Champagne Lanson on Briti kuningapere ametlik šampanjaga varustaja (The Royal Warrant) enam kui 120 aastat ning Wimbledoni tenniseturniiri peamine partner üle 45 aasta. Isiklikke veiniistandusi on 57ha Reims´i linna ümbruses ja eraldiseisev 16ha suurune Domaine de la Malmaison veiniistandus on kinnitatud biodünaamilist põllumajandust viljeleva Demeter sertifikaadiga.

Viinamarjad

52% Pinot Noir, 48% Chardonnay

Parimad marjasordid Champagne piirkonnas.

Vein

Kuiv, keskmise täidlusega ja mineraalse iseloomuga šampanja

-Peene tiheda mullijoaga, värvilt kuldse helgiga sügavkollane.
-Aroom keskmisest intensiivsem, puuviljaselt tihe ja mitmekihiline. Tunda üleküpsenud heledaid luuvilju, üleküpsenud pirne ja õunu, küpseid tsitrusvilju, sarapuupähkleid ja röstitud seemneleiba.
-Maitse on kuiv, keskmise täidlusega ja puuviljaselt elav, kus tunda kuivatatud kollaseid luuvilju, aprikoose, ahjuõunu ja küpseid tsitrusvilju, võis praetud seeni koos röstitud mandlitega. Järelmaitse on pikk ja mineraalselt pähkline-puuviljane.
-Viinamarjad pärinevad 9-st Champagne 1er ja Grand Cru kasvualat (Verzenay, Aÿ, Bouzy, Mareuil sur Aÿ, Verzy, Avize, Cramant, Mesnil-sur-Oger, Trépail), baasveini kääritatakseroostevabast terasest vaatides ilma malolaktilise fermentatsioonita. Teine fermentatsioon koos autolüüsiga pudelis pärmisettel kestab 10 aastat.

Veini soovitus

Grillitud kala- ja koorikloomad, seenerisotto, praetud kukeseened, küpsetatud linnuliharoad ja küpsenud juustud. Samuti sobib seltskonnaveiniks ja tähtpäevadele kingituseks.

Serveerimistemperatuur

Jahutatult 8 - 10 Co väiksemast, sihvaka kujuga Bordeaux-tüüpi veiniklaasist, soovitav enne serveerimist aereerida. Arengupotentsiaal veinikeldris 15 – 25 aastat, arvestades marjade korjeaastat.

Alkoholisisaldus

12 %

Maht

0.75L / kastis 6 pudelit

1,5 L L / kastis pudelit