Takler Kadarka
Päritolu
– Szekszįrd piirkonnas on viinamarju kasvatatud juba rohkem kui 2000 aastat tagasi ja see on Ungari kõige lõunapoolseim veinipiirkond;
– vahemereline kliima ja setteline kruusapinnas soosivad rohkem tumedate viinamarjade kasvatamist ja nii on enam kui 80% veiniaedadest Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon ja Kadarka marjasortide all. Käesoleval sajandil on lisandunud Pinot Noir ja Syrah.
Tootja
– Taklerite perekond on kasvatanud viinamarju Szekszárd’i piirkonnas juba 3
sajandit, Takler Pince veinimaja asutati aga alles 1987 aastal. Viinamarjade
kasvatamist ja veini valmistamist juhivad nn „Takler Trio“ – perepea Ferenc Takler
ja tema kaks poega András ja Ferenc junior;
– tänapäeval kuulub perekonnale 58 ha veiniaedu, kus kasvatatakse kohalikke ja
rahvusvahelisi marjasorte.
Viinamarjad
– populaarne tume marjasort Ungaris ja mujal Balkanimaades, Bulgaarias kannab nime Gamza;
– peetakse tänapäeval Balkani piirkonna klassikaliseks tumedaks marjasordiks;
– Kadarka esivanemad on jõudnud Ungarisse arvatavasti Türgi aladelt koos Ottomani Impeeriumi laienemisega, sest DNA uuringute kinnitusel on Türgi rahvuslik tume marjasort Papazkarasi Kadarkaga suguluses.
Vein
– värvilt selge, noor, helepunane/granaatpunane;
– aroomis küpseid punaseid metsamarju, maasikaid ja vaarikaid, punaseid sõstraid ja küpseid punaseid kirsse, millele lisanduvad kerged piprasedürdised noodid;
– maitse kergemapoolne ja mahlaselt marjane-vaarikane, tunda lisaks punaseid magusaid kirsse, punaseid sõstraid ja kerget vürtsikust. Keskmise pikkusega värsket ja marjast järelmaitset täiendab meeldiv ja sametine marjapark;
– vein kääritatakse roostevabast terasest vaatides ja laagerdub 4 kuud suurtes 500 L ungari tamme vaatides. Vein on sobib veganitele (on selitatud bentoniidiga);
– arengupotentsiaali veinikeldris säilitamisel 2 – 4 aastat arvestades marjade korjeaastat.