Päritolu

Gruusia, Kakheti Region

– Tvishi küla on väike, kõigest 15 km² suurune veinipiirkond Lääne Gruusias, Rioni jõe paremal kaldal, kus kasvatatakse peamiselt heledat Tsolikauri viinamarjasorti.

Tootja

TELAVI WINE CELLAR J.S.C

– üks parimaid Gruusia veinitootjaid;
– loodud 1915. aastal;
– 200 ha oma viinapuuaedu, 450 ha renditud viinapuuaedu.

Viinamarjad

100% Tsolikauri

– Tsolikauri on oluliseim Lääne-Gruusia algupärane, hele ning hilisküpsev marjasort, mida kasvatatakse peamiselt merepinnast veidi kõrgematel mäenõlvadel paiknevates veiniaedades. Peetakse kunagise Nõukogude Liidu juhi Jossif Stalini lemmikuks valgeks marjasordiks.

Vein

Keskmisest täidlasem puuviljane poolmagus valge vein

– värvuselt kerge kuldse alatooniga õlgkollane;
– aroom on puuviljaselt lopsakas ja veidi floraalne. Tunda üleküpsenud kollaseid õunu, kuivatatud aprikoose, magusaid tsitrusvilju, valgeid lilli, küdooniaid ja puuviljast aroomilõppu võimendab kerge mesine noot koos värskete tsitrusviljadega;
– maitse on poolmagus ja keskmise täidlusega ning küpsete kollaste puuviljade-luuviljade iseloomuga, kuhu lisandub küpseid magusaid tsitrusvilju. Järelmaitse puuviljaselt kreemjas;
– hiliskorje marjadest (november) valmistatud vein on kääritatud roostevabast terasest vaatides. Vein käärimine peatatakse terasvaadivaadi jahutamisega, vein külmstabiliseeritakse ca 0 °C juures ning villitakse;
– veinikeldris säilitamiseks kuni 3 aastat, arvestades viinamarjade korjeaastat.

Veini soovitus

Vürtsikas Kaukaasia köök, Tai ja Vietnami köök, tšillikastmed, puuvilja- ja kohupiimapõhised magustoidud, pehmed hallitusjuustud.

Serveerimistemperatuur

Jahutatult 8-10 ºC, Bordeaux’ tüüpi veiniklaasist.

Alkoholisisaldus

11 %

Maht

0.75L / kastis 6 pudelit