Kolonics Harslevelü

Päritolu

Ungari, Nagy-Somlo

– Somlņ on väike kõigest 800ha suurune vulkaanilise pinnasega viinamarjakasvatuspiirkond loode Ungaris;
– Somlņ veinid olid hinnatud Habsburgide dünastias ja neid joodi alati pulmades, sest usuti et Somlņ veini joomine suurendab võimalust saada poeglapsi. Sealt sai piirkonna vein hüüdnime – naszejszakak bora – pulmaõhtu vein.

Tootja

Kolonics Pinceszet

– väike, mitmendat põlve Kolonics perekonnale kuuluv veinimaja Nagy-Somlói
piikonnas. Veinimeister Kįroly Kolonics. Veiniaedu kokku 9 ha.
– enne segamist ja villimist arendab veine 1-3 aastat erineva vanuse ja suurusega
ungari tammevaatides.

Viinamarjad

Hįrslevelű 100%

– Ungari pärisomane ja üks enim kasvatatud hele marjasort. Koos Furmintiga oluliseim pärisomane Ungari hele marjasort;
– Hįrslevelű’st valmistatakse Ungaris kuivi valgeid veine ja hinnalisi dessertveine. Kasvatatakse ka veidi Slovakkias;
– nimi tähendab tõlkes „pärnalehte“.

Vein

Kuiv, keskmisest täidlasem, mineraalse karakteriga valge vein

– värvus keskmisest intensiivsem, kuldkollane;
– aroom veidi „vahane“, õliselt puuviljane, floraalne ja elavalt mineraalsusega. Tunda pomerantsi, kuivatatud apelsinikoort, värskeid ürte ja magusat greipfruuti. Aroomilõpp mineraalne ja küpselt puuviljane;
– maitse on keskmisest täidlasem, puuviljaselt kreemjas ja mineraalne.Tunda küpseid kollaseid luuvilju, veidi mesisust ja meevaha, küpseid tsitruseid ja ning troopilisi puuviljanoote. Järelmaitse pikk ja elavalt tsitruselinepuuviljane koos torkiva mineraalse alatooniga; – viinamarjad pärinevad vulkaanilise-settelise pinnasega Soml`mäe nõlvadelt. Marjad on tavalisest korjeajast veidi hiljem käsitsi korjatud. Vein kääritatakse roostevabast terasest vaatides, areneb 9 kuud 500 L ungari tamme vaatides, selitatakse bentoniidiga (veganitele sobiv) ja laagerdub 12 kuud pudelis;
– arengupotentsiaali veinikeldris säilitamisel 3 – 5 aastat arvestades marjade korjeaastat.

Veini soovitus

Küpsetatud linnuliharoad, grillitud koorikloomad ja BBQ kalaroad, veidi vürtsikam aasiapärane fusion köök, Jaapani, Korea ja Tai köök, pehmed juustud.

Serveerimistemperatuur

Jahutatult 9-12 °C, Bordeaux’ tüüpi veiniklaasist

Alkoholisisaldus

13,5 %

Maht

0.75L / kastis 6 pudelit