Champagne Lanson „Noble“ Brut

Päritolu

Prantsusmaa, Champagne AOP

Tootja

Champagne Lanson

Ühe vanima Champagne piirkonna veinimaja rajas 1760. aastal Reimisi kohtunik François Delamotte. Tema poeg, Nicholas-Louis, kes oli ka Malta ordu rüütel, võttis partneriks Jean-Baptiste Lanson´i ja hakkas 1798. a. kasutama kasutama Malta risti Champagne Lansoni logona. 1837. a. muudeti nimi „Lanson et Cie“. Champagne Lanson on Briti kuningapere ametlik šampanjaga varustaja (The Royal Warrant) enam kui 120 aastat ning Wimbledoni tenniseturniiri peamine partner üle 45 aasta. Isiklikke veiniistandusi on 57ha Reims´i linna ümbruses ja eraldiseisev 16ha suurune Domaine de la Malmaison veiniistandus on kinnitatud biodünaamilist põllumajandust viljeleva Demeter sertifikaadiga.

Viinamarjad

70% Chardonnay, 30% Pinot Noir

Vein

Kuiv, keskmise täidlusega elegantne aastakäigu šampanja

-Peene tiheda mullijoaga, värvilt keskmise intensiivsusega kuldse helgiga kollane.
-Aroom keskmisest intensiivsem, puuviljaselt kompleksne ja vajab avanemiseks aega. Tunda kuivatatud puuvilju, ahjuõuna, pagarivürtse koos röstitud mandlitega, Aroomilõppu lisandub röstitud sarapuupähkleid ja seemneleiba.
-Maitse on kuiv, keskmise täidlusega ja puuviljaselt mineraalne. Maitse avanedes tunda üleküpsenud puuvilju, kuivatatud kollaseid õunu, heledaid rosinaid koos röstitud pähklitega. Järelmaitse pikk ja mitmekihiline, kus kombineeruvad kuivatatud puuviljad koos veidi vürtsika mineraalsusega.
-Viinamarjad pärinevad Montagne de Reims ja Côte des Blancs´i kasvualade valitud Grand Cru küladest – Verzenay, Bouzy, Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger ja Chouilly. Baasveini kääritatakse roostevabast terasest vaatides ilma malolaktilise fermentatsioonita. Teine fermentatsioon koos autolüüsiga pudelis pärmisettel kestab 16 aastat. Tehakse vaid parimatel aastatel, toodetud piiratud koguses 21 874pdl.

Veini soovitus

Punasest kalast ja koorikloomadest valmistatud eelroad, grillitud kala- ja karploomad, seenerisotto, küpsetatud linnuliharoad ja arenenud juustud. Tähtpäevadele kingituseks.

Serveerimistemperatuur

Jahutatult 8 - 10 Co väiksemast, sihvaka kujuga Bordeaux-tüüpi veiniklaasist, soovitav enne serveerimist aereerida. Arengupotentsiaal veinikeldris 20 – 30 aastat, arvestades marjade korjeaastat.

Alkoholisisaldus

12 %

Maht

0.75L / kastis 6 pudelit