Champagne Lanson Noble, Blanc de Blancs Extra Brut

Päritolu

Prantsusmaa, Champagne AOP

Tootja

Champagne Lanson

Ühe vanima Champagne piirkonna veinimaja rajas 1760. aastal Reimisi kohtunik François Delamotte. Tema poeg, Nicholas-Louis, kes oli ka Malta ordu rüütel, võttis partneriks Jean-Baptiste Lanson´i ja hakkas 1798. a. kasutama kasutama Malta risti Champagne Lansoni logona. 1837. a. muudeti nimi „Lanson et Cie“. Champagne Lanson on Briti kuningapere ametlik šampanjaga varustaja (The Royal Warrant) enam kui 120 aastat ning Wimbledoni tenniseturniiri peamine partner üle 45 aasta. Isiklikke veiniistandusi on 57ha Reims´i linna ümbruses ja eraldiseisev 16ha suurune Domaine de la Malmaison veiniistandus on kinnitatud biodünaamilist põllumajandust viljeleva Demeter sertifikaadiga.

Viinamarjad

100% Chardonnay

Vein

Kuiv, keskmise täidlusega, elegantselt puuviljase ja mineraalse iseloomuga šampanja

-Peene tiheda mullijoaga, värvilt keskmise intensiivsusega, kahvatukollane.
-Aroomis elegantselt kompleksne, siidine, valgeid lilli koos virsikute, nektariinide ja tsitrusviljadega. Aroom vajab avanemiseks veidi aega ja lisandub veidi röstitud sarapuupähkleid, biskviiti, küpseid ahjuõunu, mida tasakaalustab siidine tsitruseline värskus.
-Maitse on kuiv, täidlaselt mineraalne ja puuviljane, maitse avanedes tunda kuivatatud kollaseid luuvilju, kuivatud õunu, biskviiti, aprikoosi ja küpseid tsitruseid. Järelmaitse heas tasakaalus, pikk ja  puuviljane, mida täiendab võisaia ja kergelt röstitud sarapuupähklite nüanss.
-Viinamarjad pärinevad Côte des Blancs kasvuala viiest Grand Cru külast – Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger ja Chouilly. Baasveini kääritatakse roostevabast terasest vaatides ilma malolaktilise fermentatsioonita. Teine fermentatsioon koos autolüüsiga pudelis pärmisettel kestab 16 aastat. Tehakse vaid parimatel aastatel, toodetud piiratud koguses 14 017pdl.

Veini soovitus

Grillitud kala- ja koorikloomad, küpsetatud linnuliharoad ja arenenud juustudega. Tähtpäevadele kingituseks.

Serveerimistemperatuur

Jahutatult 8 - 10 Co väiksemast, sihvaka kujuga Bordeaux-tüüpi veiniklaasist, soovitav enne serveerimist aereerida. Säilitada pimedas. Arengupotentsiaal veinikeldris 20 – 30 aastat, arvestades marjade korjeaastat.

Alkoholisisaldus

12 %

Maht

0.75L / kastis 6 pudelit