Bolyki Egri Bikaver
Päritolu
– Egeri veinipiirkond ja veiniaiad asuvad Kirde Ungaris, Bükk’i mäe lõunapoolsetel nõlvadel, kuulsast Tokaji piirkonnast veidi läänes. Pinnas on vulkaaniliselt ränirikas ja kiltkivine, lisaks settelist saviliiva, kliima kuiv ja päikeseline, veiniaedu üle 5500 ha, kus kasvatatakse kohalikke heledaid ja tumedaid marjasorte – Leányka, Bouvier, Hárslevelű , Furmint, Kékfrankos ning rahvusvahelisi marju – Chardonnay, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon. Piirkond on maailmakuulus oma punase seguveini – Egri Bikaver („Härjaveri“) poolest.
Tootja
– János Bolyki on noor veinimeister, kes rajas oma veinikoja ja hakkas Egeri piirkonnas veini tegema 2003 aastal. Bolyki veinikelder asub egeri keskuses ja János Bolyki valiti 2011. aastal parimaks Ungari veinimeistriks
Viinamarjad
– Bikavéri valmistamisel võib kasutada erinevaid tumedaid marjasorte, Kékfrankos ja Kadarka on tavaliselt peamised ja domineerivat sorti ei ole – ühtegi marjasorti ei tohi kasutada segus üle 50%
Vein
– värvilt violetse alatooniga rubiinpunane;
– aroom marjaselt lopsakas ja delikaatne. Tunda küpseid tumedaid luuvilju, punaseid küpseid kirsse, tagaplaanil lisaks tumedaid metsamarju koos magusate vürtsidega. Aroomilõppu veidi ürdist mõrkjust koos kerge piprase noodiga;
– maitse on keskmise täidlusega ja marjaselt elav. Tunda musti kirsse ja ploome, veidi põldmarju koos röstitud kohviubadega, mida toetab struktuurne marjane tanniinsus. Järelmaitset elavdab musta terapipra vürtsikus;
– veini kääritatakse roostevabast terasest vaatides, areneb 12 kuud tammevaadis ning 12 kuud pudelis;
– arengupotentsiaali säilitamisel 5-8 aastat, arvestades marjade korjeaastat.